Onko ChatGPT:stä apua kyselyjen tekemiseen?

ChatGPT tarttui nopeasti toimeen ja teki yksityiskohtaiset kysymykset. Bing antoi ideoita kyselyyn, mutta ei tehnyt kysymyksiä.

2. Jos et ole tyytyväinen ChatGPT:ltä saamaasi materiaaliin, voit pyytää sitä tekemään tehtävän uudestaan. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, ChatGPT tulkitsee uusintapyynnön niin, ettet ollut ensimmäiseen versioon tyytyväinen ja tuhoaa sen uuden version tieltä. Jos siis haluat säilyttää ensimmäisen version, kopioi se ennen kuin pyydät uutta.

3. ChatGPT voi kysellä tarkentavia kysymyksiä ehdotuksensa lopussa. Niihin vastaamalla saat ainakin näkökulmia, jotka auttavat lopullisen kyselyn valmistamisessa. Tämä keskusteleva osuus tekee siitä lähes työkaverin.

4. ChatGPT korostaa usein, että ihmisen itsensä on hyvä muokata teksti omaan tilanteeseensa sopivaksi. Suuri apu voi olla jo siinä, että saat valmiin rungon, jota voit itse muokata. Loppupeleissä voi olla, että olet muokannut kyselyn uudestaan, mutta säilyttänyt tekoälyltä saamasi rakenteen.

5. Kyselyn tarkentamisessa voi myös hyödyntää ChatGPT:tä. Me pyysimme sitä määrittelemään/ tarkentamaan jonkun yksityiskohdan.

6. Kun kaikki tekoälyn tarjoamat vaihtoehdot ja tarkennukset kokoaa yhteen, on paljon perusmateriaalia, josta saa hyvän kyselyn.

7. Mikään ei estä käyttämästä suoraan ChatGPT:n tuottamaa materiaalia. Riskinä on, että voit törmätä vastaavaan tekstiin, jos kysymyksesi/tehtävänanto on ollut yleisellä tasolla.

Koira makaa matolla ja koiran etutassujen alla on aamutossut.

Koira ja tekoäly tarvitsevat ohjausta.

8. Luova Ratkaisu kuvittaa Tekoäly-jutut koirien kuvilla. Sillä haluamme muistuttaa ihmisen panosta. Hyvä ohjaus on avainsana kummankin loistamaan.

Huomioitani tekoälyn tuottamasta tekstistä

Lauserakenteet ovat melko yksinkertaisia
Olen katsellut joitakin videoita ChatGPT:stä. Jossakin sanottiin, että tekoälyn tuottama teksti on kuin 12-vuotiaan kirjoittamaa. Ei mitään huippuarvoja keräävää, mutta hyväksyttävää. Ei kuulemma soveltuisi tieteellisen tekstin tekoon. Se voi antaa lähteitä, mutta ne eivät ole oikein.

Minusta hyvin kirjoittava 12-vuotias sopii mainiosti perustekstin kirjoittamisen esikuvaksi. Aikoinaan toimittajia ohjeistettiin kirjoittamaan niin, että Pihtiputaan mummokin sen ymmärtää.

Oma tarpeeni on helposti ymmärrettävässä tekstissä – hyvää kieltä ja niin kiinnostavasti kirjoitettu, että sen haluaa ja jaksaa lukea.

Itse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että ChatGPT osaa yllättävän hyvää suomea. Lauserakenteet sopivat nopeaan lukemiseen.

Olemassa olevan tekstin muokkaaminen
Annoin tekoälylle tekstin, joka ei edennyt kovin loogisesti. Sain vastaukseksi kirjotusohjeita kuten tärkein ensin. Tekoäly opetti myös ryhmitelmään asiat.

Toiseen tekstiin pyysin tekoälyä tekemään väliotsikoita. Tässä tehtävässä se onnistui mainiosti.

Oman, melko lyhyen kokemukseni mukaan tekoäly on parhaimmillaan olemassa olevan tekstin muokkaamisessa.

Uuden tekstin tuottaminen
Tekoäly tekee tekstiä lähes mistä vaan. Luotettavaa uutta tekstiä saa mielestäni vain
a) käyttää riittävästi aikaa briiffaustekstin tekemiseen. Tekoälyn tehtäväksi jää silloin sen muokkaaminen jutuksi.
b) tuntee asian niin hyvin, että pystyy tarkistamaan faktat. Voi myös olla tarpeen syventää omalla asiantuntemuksellaan tekoälyn tuottamaa tekstiä.

Salassa pidettävä tieto
ChatGPT:in maksuttomalla versiolla voi olla omat tarkoitusperänsä
a) se rakentaa laajaa tunnettuutta ja maaperää maksullisille versioille
b) se kerää saamistaan briifauksista hyödyllistä materiaalia itselleen. Jos sinulla on salassa pidettävää tekstiä, mieti kaksi kertaa käytätkö sen muokkaamisessa apuna tekoälyä. Vaikka ChatGPT:n maksuttoman version tiedot ulottuvat vuotaan 2021, maksullisessa on sitä tuoreempaa tietoa.

Miten tekoälystä saa oivan apurin?

1. Kunnon briiffaus
Tekoäly voi suoltaa tekstiä, vaikka antaisit sille yhden sanan. Painoin parin sanan jälkeen vahingossa Enteriä, ja tekstiä alkoi tulla.

Mitä huolellisemmin selostat tekoälylle sille antamasi tehtävän taustatiedot, sitä parempi on lopputulos. Tässä se ei poikkea ihmisestä. Väärinymmärryksen riski on suuri, jos jätät paljon sen varaan, että toinen ymmärtää, mitä tarkoitat.

2. Faktan tarkastus
Et voi luottaa siihen, että tekoäly tuottaa tekstiä, jossa faktat ovat kohdallaan, vaikka teksti näyttää päällisin puolin moitteettomalta. Sinun on itse hallittava asia, johon käytät tekoälyä. Tekoäly poimii nopeasti eri lähteistä tietoa. Kun et tiedä lähteitä, et voi tietää, mitkä niistä sisältävät oikeaa tueta, mitkä eivät.

3. Hyödyt ja heikkoudet
Jos ajattelen toimittajan/sisällöntuottajan työtä, tekoäly auttaa tekemään nopeasti eri näkökulmia. Kunhan sillä on riittävän hyvä perusmateriaali, siitä on apua eri kohderyhmille muokatun materiaalin tekemisessä-

Tekoälystä saa myös apua suunnitelmien laatimisessa. Tässäkin pätee se, että itse pitää tietää, kun tarkistaa sen antamaa ehdotusta.
Kokeilimme tekoälyä myös hakusanoihin. Sen antamat ehdotukset ovat hyviä, mutta ne kannattaa vielä itse arvioida esimerkiksi Google analyticsin avulla.

Pyysimme tekoälyltä myös viikon kasvispainotteista ruokalistaa. Viikonlopun viinisuositukset tulivat nopeasti, samoin keinot, miten säästää ruokamenoissa.

ChatGPT kertoo itsekin, että sen tiedot rajoittuvat vuoteen 2021. Eli kaikkein uusin tieto ei ole sen käytettävissä.

Tekoälyn käytölle puhutaan jo rajoituksia. Ainakin itselle tulee mieleen tiedon vääristymisen riski. Ajattele maailmaa, jossa on paljon tekoälyn tuottamaa materiaalia, jossa lähteistä ei ole tietoakaan. Sitten nämä älyt tuottavat uutta materiaalia käyttämällä lähteenä näitä materiaaleja.

Parhaimmillaan tekoäly nopeuttaa työskentelyä kuten muukin tietotekniikka. Siksi jokaisen kannattaa opetella ainakin sen käyttämisen alkeet.